2011-08-10

Saltängsbullar

En stor ugnsplåt, cirka 30 st (lägg 6 x 5 på plåten)

Ugn, 225 grader i cirka 15 minuter

Deg
1/2 liter kallt vatten                                                
50 g jäst                                               
7,5 g salt                                                 
1000-1100 g vetemjöl (cirka 17 dl)
250 g vit sirap           
200 g smör                                           


Fyllning
150 g rumstempererat smör (100 g + 50 g)
1 dl strösocker

Gör så här
1.     Smält smöret och ha i vattnet, värm det sedan till 37 grader.
2.     Smula ner jästen i degbunken och häll i vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna.
3.     Blanda till degen ordentligt, så att den blir slät och fin. Degen ska inte kännas hård! Känn dig fram hur mycket mjöl det går åt (ovan angivelse är på ett ungefär!). Jäs till dubbel storlek, cirka en halvtimma.
4.     Kavla ut den rätt så tunt. Pensla med rumstempererat smör på hela degen. Strö på strösocker.
5     Rulla ihop degen till en rulle och dela den till ca 30 bullar, cirka 1-1,5 cm tjocka.
6.    Sätt dom sedan tätt, i raka rader 5 x 6, på en smör- eller margarinpenslad plåt. (Den ska ha en centimeter-hög kant, eftersom det ingår ganska mycket smör i bullarna, och det annars kan flyta ut i ugnen.)
7.     Man drar lite i varje bulles ändar, så att bullarna blir lite långsmala.
8     Sätt ugnen på 225 grader.
9.     Låt bullarna jäsa ca 30 min.
10.   Pensla med mjukt smör på bullarna och strö på lite socker.
11.   Grädda bullarna i ca 15 minuter. Ska få fin färg och inte kännas degiga.
12.   När bullarna svalnat, pensla eventuellt återigen med smält smör o doppa i strösocker. Skär isär bullarna så det blir fyrkantiga =markerad kant.


Bred ut rumstempererat smör och strö över socker. Rulla till en rulle.

Skär cirka 1 - 1,5 cm tjocka bitar och lägg dem tätt på en långpanna. Draaaaa i varje bullhörn. Låt jäsa igen.
Bilden vrider sig trots att jag roterat den åt alla möjliga håll! Nåväl, efter 15 min i ugnen i alla fall :o)


Fyrkantig saltängsbulle, frasig och god.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.