2012-04-14

Fläskfilépuckar med frasig topp & potatistoppar

Både fläskfilépuckarna och potatistopparna kan förberedas, bara att gratinera strax innan servering. Rätten behöver ingen sås, inte om man gör den här kanongoda äppelchutneyn till, som lyfter hela rätten, mums!


4 port

Fläskfilépuckar
cirka 600 g fläskfilé
salt, svartpeppar
1 msk smör att steka i

Mandel- & kokostopp
30 g smör
1,5 msk kokosflingor
0,5 msk dijonsenap
30 g flagad mandel

Potatistoppar
4 portioner potatismos
2 äggulor
1 tsk gurkmeja
1 msk hackat kryddgrönt (jag tog färsk basilika)

Äppelchutney
2 röda äpplen
0,5 liten chilipeppar
1 dl syltsocker
rivet skal och saft av 1 st lime

Gör så här:

Fläskfilépuckar: Putsa filén och skär den i tjocka skivor, 3-4 cm. Salta och peppra och banka ut köttet lite lätt med handen. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn filébitarna. Placera dem på ett ugnssäkert fat. Fördela mandel- och kokosblandningen på filéskivorna. Hit kan man förbereda. Stek i ugnen på 225 grader tills innertemperaturen når minst 70 grader, (cirka 10-15 minuter).

Mandel- & kokostopp: Smält matfettet i en kastrull. Dra kastrullen från värmen oh blanda ner kokos, senap och mandel. Låt blandningen svälla ett par minuter. Fördela blandningen på filéskivorna, se ovan. 

Potatistoppar: Blanda välsaltat potatismos, äggulor, gurkmeja och örter. Spritsa eller klicka ut små toppar på ugnsplåt med bakplåtspapper. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader i cirka 5-10 minuter. 

Äppelchutney: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och hacka chilin fint. Koka upp alla ingredienserna. Lått puttra på svag värme under omrörning, 10-15 minuter. Chutney kan servars både varm och kall till köttet.  
Spritsa eller klicka ut potatismosblandningen på en plåt.
Efter cirka 10-15 min i ugn.
Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Låt puttra på svag värme tills den segar till sig.

3 kommentarer:

  1. Du gör alltid så fina måltider! Det är hemma hos dig man ska hänga på helgerna;) Allt ser jätegott ut!

    SvaraRadera
  2. Susanne Tjernström17 april 2012 kl. 06:37

    Följer din blogg dagligen. Får så mycket inspiration till min egen matlagning. En fråga; Vad använder du för sprits till moset? Må så gott & kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar bloggen! Jag lovar att lägga in en bild i slutet på nästa inlägg på spritstyllen, men det är "en vanlig rostfri" om du förstår vad jag menar. De finns "överallt". Spritspåsar köper jag på rulle i mataffären, brukar finnas i hyllan för fryspåsar.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.